Skuldsanering

Har du stora lån, har betalningsanmärkningar och finns hos Kronfogden? Du har överbelånat dig helt enkelt! Många människor har problem med olika typer av skulder. Om man själv inte klarar av att  betala tillbaka lånet, kan kommunen i vissa fall bidra med skuldsanering vilket innebär att man går in och ser till så att banker tar bort dina lån utan säkerhet. För att få hjälp med skuldsanering, måste du själv kontakta en skuldrådgivare eller kronofogden i ditt område för att diskutera dina rättigheter. Tillsammans kommer ni sedan fram till en lösning som passar dig bäst. Att man kan få sin skuld helt eller delvis raderad är en avgörande faktor som skiljer skuldsanering från omfinansiering . I processen för en skuldsanering ingår vanligtvis att samla: små konsumtionslån, kreditköp och kreditkorts skulder till ett samlingslån med lägre ränta. Det brukar även vara möjligt att få anstånd med ränta och avbetalningar.

Om du verkligen är ”permanent oförmögen” att betala av din skuld inom överskådlig framtid, är det din lagliga rätt att söka skuldsanering. Kronofogdes skuldsanering är gratis att utnyttja och innebär att du betalar av så mycket du kan av dina lån under fem års tid. Den skuld som efter denna tid sedan finns kvar, kommer sedan bli förlåten och du kan börja med ett oskrivet blad igen. Under denna period måste man följa avtalet till punkt och pricka. Du kommer endast att tillåtas att spendera pengar på saker som betraktas vara nödvändiga för din överlevnad. Om du är gift och har anhöriga skall du även ges ett visst utrymme att få spendera ytterligare mindre summor utöver det absolut nödvändigaste.  Resterande delen av dina pengarna kommer under 5-års period oavkortat gå direkt till banken. Det är dock viktigt att känna till att detta arrangemang endast ses som sista möjliga utväg, du kan därför inte förvänta dig att beviljas skuldsanering enbart på grundval av en dålig ekonomi som uppstått till följd av skuld. De som erbjudas skuldsanering är enbart de som är fullständigt oförmögna att på något vis lyckas förändra den ekonomiska krissituation de befinner sig i.

 

Läs mer om skuldsanering och hur det går till på kronofogden.se

låneföretag som beviljar lån trots skuldsanering

5 svar till “Skuldsanering”

 1. Vi är en familj med halva tiden kvar av skulldsaneringen, som gått prickfritt. Kan vi låna pengar för att r ussta upp vårt hem?

  • Hej Madeleine,
   Dessvärre så blir det svårt så länge ni har skuldsanering.
   Tanken är att det inte ska bli så mycket över när man har skuldsanering.
   Det är förmodligen bättre att spara det ni kan (spara inte pengar på era bankkonton) och renovera när ni är klara med skuldsaneringen.

 2. Hejsan!
  Jag har skuldsanering och funderar över OM det skulle finnas möjlighet att få ett bostadslån trots det?
  Jag har skött mej klanderfritt men har drygt 3 år kvar och skulle jag köpa en bostad skulle jag betala mer än hälften i boendekostnad eller mer och skulle få en hyra på ca 6000 kr billigare och jag har annars sjukersättning och bostadstillägg och hemmavarande barn i ett antal år framöver !
  Hur ser möjligheterna ut för bostadslån i mitt fall ?
  MVH Elisabet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.